Acum vreo doua saptamani, Olguta Vasilescu a anuntat pe contul sau de Facebook cateva dintre directiile unei noi reforme fiscale. In mare, schimbarile majore sunt urmatoarele:
M-am uitat pe sarite la interviul pe care ministrul de finante Viorel Stefan l-a acordat jurnalistilor de la In fata ta. Inafara de faptul ca de-abia am auzit niste cifre din gura lui, a tot tinut sa spuna ca e vorba de un plan provizoriu si ca inca nu s-au estimat efectele economice ale acestei reforme. Cu toate acestea, reforma ar urma sa se produca din ianuarie 2018, ceea ce lasa Guvernului doar cateva luni pentru a veni cu niste planuri clare. Presupunand ca aceasta reforma a fost bine gandita (si toate semnele de pana acum sugereaza ca nu e cazul), haideti sa ne uitam la cum arata economia romaneasca si sa vedem daca o astfel de reforma e o idee buna. Prima intrebare: cat de importante sunt taxele pe venit in Romania? TL;DR: foarte. Vorbim de un sfert din taxele colectate in Romania. In graficul de mai jos, am comparat Romania cu media europeana si o tara in care taxele sunt foarte mari (Olanda). Se poate observa ca in Romania, ponderea taxelor pe venit este mult sub media europeana: in 2015, acestea erau doar 6.6% din PIB, spre deosebire de 13% in UE28. Sursa: Eurostat In urmatorul grafic, m-am uitat la ponderea tuturor taxelor si contributiilor sociale in PIB, pentru cele 3 categorii (UE28, Olanda, Romania). E destul de clar ca diferenta persista: in Romania, taxele sunt 28% din PIB, in timp ce media europeana e de 40%. Cu alte cuvinte, statul roman e mult mai sarac (si mai mic) decat in tarile vestice. Sursa: Eurostat Pana aici, nimic nou: tarile bogate au state mai bogate si capacitate mai mare de a impune si colecta taxe. E bine sa tinem cont de aceste lucruri in dezbaterile care (sper ca) vor urma, intrucat Fiscul romanesc nu se poate compara cu cel german sau olandez. In plus, ma indoiesc ca Fiscul poate manca destul jaratec in urmatorii doi ani, devenind comparabil cu IRS-ul. Dat fiind ca in 2015 taxele pe veniturile personale erau 6.6% din PIB, iar taxele totale erau 28% din PIB, putem conclude ca this is a big deal: vorbim de aproape un sfert din totalul taxelor colectate in Romania. A doua intrebare: care e distributia veniturilor in Romania? TL;DR: avem foarte foarte multe venituri foarte mici: in 2013, 80% dintre venituri erau sub 1000 RON. Desi am cautat vreo ora pe net niste date serioase despre distributia veniturilor in Romania, nu am reusit sa gasesc mai nimic (inafara de microdate de la Eurostat, care mi-ar fi luat ceva timp sa le prelucrez). Datele de mai jos sunt luate dintr-un raport din 2013 al Bancii Mondiale si ofera o idee despre cat de saraca si inegala este Romania. Sursa: World Bank, 2013. Labor Taxation in Romania: Issues and Reform Options.
80% dintre veniturile din Romania sunt sub 1000 RON (260 EUR) lunar. Aceste 80% dintre venituri platesc 17.9% din totalul taxelor pe venit. Aproape o treime (32%) din taxele pe venit sunt platite de cei cu venituri intre 1000 si 3000 RON, care reprezinta cam 14.7% din totalul platitorilor de taxe. Cei mai bogati 6.4% dintre romani, care au venituri de peste 3,000 RON anual, platesc 50% din totalul taxei pe venit. Alta intrebare: cat ar costa taierea acestor taxe? TL;DR: Foarte mult. O estimare initiala e cam de 3% din PIB. Acum, haideti sa facem cateva calcule rapide:
Concluzii
0 Comments
În ultimul an și jumătate, am descoperit resurse de bunăvoință și energie care nu credeam că ar fi posibile în România. Am văzut oameni care sunt dispuși să dea din timpul sau banii lor ca să susțină o idee sau un proiect în care cred. Acești oameni sunt conștienți că singura soluție pentru o societate mai bună, mai prosperă și mai corectă este implicarea lor în viața cetății, fie în societatea civilă sau în partide politice.
Acestea fiind spuse, simt tot mai acut nevoia unei opoziții adevărate în peisajul politic românesc. După absența asurzitoare a PNL-ului și bâlbele lui Nicușor Dan, e destul de clar că partidele actuale nu au nivelul necesar pentru a direcționa energia existentă în generația mea (23-35 ani) sau cea rămasă părinților mei. De aceea, n-am avut somn și am început și eu să visez cu ochii deschiși la un partid care m-ar convinge pe mine să-l votez din inimă și creier. Vă prezint câteva idei rapide, poate printr-un brainstorming comun putem să cristalizăm niște idei clare. Vă spun de pe acum că în mod normal, eu mă consider un om de centru-stânga, deși n-am votat niciodată PSD (și la cum merg lucrurile, nici nu o voi face foarte curând). Anii de stat în Olanda mi-au arătat că un stat social eficient poate eradica sărăcia și poate asigura fiecărui cetățean un trai decent. Mai important decât atât, sunt ferm convinsă de importanța mobilității sociale (prin finanțarea politicilor de sănătate și educație) și de faptul că aceasta ar trebui să fie una dintre prioritățile politicilor publice. Aceste deziderate nu exclud inițiativa privată: consider că piața (cu adevărat) liberă este un mecanism eficient de alocare a resurselor, iar rolul statului este de a diminua (și nu elimina) inechitățile care pot apărea într-un astfel de sistem, de a crea cadrul instituțional necesar unei economii de piață funcționale și de a oferi bunuri publice (infrastructură, apărare etc). Prioritatea 1: crearea unui cadru legal propice dezvoltării economice
Prioritatea 2: crearea unui cadru administrativ propice dezvoltării economice
Presupunând că acest partid ideal ar reuși să oprească furtul din bani publici implementând prioritățile 1 și 2, putem discuta despre prioritățile de investiții. Din păcate, multe dintre propunerile pe care le-am scris mai jos nu se pot implementa fără un control strict asupra fondurilor publice: sunt foarte multe investiții care trebuie făcute în România și corupția generalizată crește costurile acestor proiecte. Mai mult, incompetența, combinată cu interesele corupte, poate duce la crearea unor proiecte-mamut, risipă de bani și rezultate proaste. Prioritatea trebuie să fie curățarea felului în care sunt utilizate fondurile publice și schimbarea noastră, a societății, la nivel de discurs: statul suntem noi, iar cei care fură de la stat fură din buzunarele noastre. Prioritatea 3: crearea unei infrastructuri care să ajute dezvoltarea economică
Prioritatea 4: pregătirea forței de muncă a viitorului prin reformarea educației
Prioritatea 5: crearea unui sistem de sănătate funcțional și performant
Prioritatea 6: creșterea mobilității sociale, măcar în cazul noilor generații
Prioritatea 7: crearea unui sistem fiscal echitabil
Conform unui studiu al Băncii Mondiale din Noiembrie 2013, marea majoritate a românilor (78.9%) au raportat venituri taxabile de sub 1000 RON. Este normal ca cei cu venituri mai mari (deși nu foarte mari, comparativ cu restul Uniunii Europene) să nu susțină creșterea taxelor, atâta timp cât nu văd rezultatele banilor lor. Astfel am ajuns la un sistem fiscal aproape regresiv, în care cei cu venituri mici plătesc taxe, iar cei cu venituri mai mari, care nu sunt plătiți doar cu salariul, plătesc în medie o rată mai mică. Dacă dorim “o țară ca afară“, va trebui să fim dispuși să ne plătim taxele și să stăm cu ochii pe cei care ne administrează banii. Prioritatea 8: continuarea direcției vestice ( UE-SUA ) a României
Am citit articolul asta cu sufletul la gura, cam ca pe "Dragul meu turnator" a lui Liiceanu. Nivelul asta de supraveghere, care pare desprins din romane distopice sau thrillere hollywoodiene, a fost o realitate traita de parintii si bunicii nostri.
Au trecut doar 30 de ani si totusi de fiecare data cand citesc astfel de povesti, simt ca nu ma sperii destul si ca memoria colectiva s-a sters prea usor. Cumva, totul pare sa se fi intamplat intr-un trecut innegurat, desi multi dintre turnatorii si securistii de atunci au ajuns politicieni si oameni de vaza in societatea post-decembrista. Nu am reusit sa-i scoatem de acolo. Cu timpul, ei vor pleca cu picioarele inainte din viata publica, dar metehnele lor vor ramane. Nu am studiat comunismul in scoala, am auzit doar povesti din familie, cu securisti, turnatori si batai in usa la orele mici din noapte. Acum cativa ani, m-am apucat de citit de capul meu si m-am speriat de cunostintele mele limitate in materie de comunism. Sunt curioasa cat timp va dura pana cand se va preda in scoli o istorie a anilor 1946-2000, care sa-i invite pe copii sa analizeze greselile acelor ani. Mi-e teama ca pana atunci, vom uita si nu va mai conta. In urma postului precedent, mi s-a sugerat sa scriu si despre programele altor partide politice. Voi incerca sa raspund acestei cereri, in masura in care imi permite timpul.
Intrucat partidele vechi (PSD, PNL, UDMR) au mai multa experienta cu campanii electorale, am decis ca ar fi mai productiv sa ma uit la directiile propuse de partidele noi si modul in care acestea au fost comunicate. Pe lista scurta au ramas: USR, POL, PACT, Pentru Iasi, dar acesta din urma e exclus deoarece candideaza pe listele USR. Asadar, m-am uitat la programul propus de POL. A fost usor de citit, dar are multe lipsuri. Cateva observatii:
http://www.ingentaconnect.com/content/aea/jep/2002/00000016/00000004/art00009 http://www.jstor.org/stable/4132742?seq=1#page_scan_tab_contents http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272707000266 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272708001291 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272700001584 Switzerland: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272706001654 China: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304387804001191 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304387807000454 Am citit si eu programul USR. Sustin oricand un astfel de demers, in care partidele politice incearca sa exprime strategia pe termen mediu/lung a partidului lor. In teorie, prin asumarea unui program, partidele devin un pic mai previzibile, intrucat pot fi luate la rost daca sustin lucruri neconforme cu planul propus.
Cu toate acestea, nu pot sa spun ca am fost impresionata de acest program. Cateva observatii:
|
AuthorHey! I'm Alex, I'm a researcher in economics and I'm passionate about public policy, civic hacking and sci-fi. Archives
May 2017
Categories |