Alexandra Rusu
  • Home
  • CV
  • Research
  • Blog
  • Fun
  • Data
  • Contact
  • Util

Cateva observatii despre programul POL

10/7/2016

0 Comments

 
In urma postului precedent, mi s-a sugerat sa scriu si despre programele altor partide politice. Voi incerca sa raspund acestei cereri, in masura in care imi permite timpul.

Intrucat partidele vechi (PSD, PNL, UDMR)  au mai multa experienta cu campanii electorale, am decis ca ar fi mai productiv sa ma uit la directiile propuse de partidele noi si modul in care acestea au fost comunicate. Pe lista scurta au ramas: USR, POL,  PACT, Pentru Iasi, dar acesta din urma e exclus deoarece candideaza pe listele USR.

Asadar, m-am uitat la programul propus de POL. A fost usor de citit, dar are multe lipsuri.  Cateva observatii:
  1. Este structurat, dar nu prea are propuneri clare. Are 3 directii principale, cu propuneri evidentiate clar pentru fiecare directie. Este un program la nivel macro, fara detalii si fara explicatii despre alegerile facute.
  2. Cele trei directii (dezvoltarea democrației locale, dinamica si armonia societatii si omul si valorile fundamentale) sunt de interes intern, cu accent pe autonomie locala. Nu am vazut nimic legat de pozitia fata de vecinii Romaniei, de UE, NATO, Rusia, diaspora etc. Cu toate acestea, am observat o propunere care mie mi se pare un detaliu si care n-are ce cauta intr-un program atat de scurt: "repozitionarea statului in sport".
  3. Descentralizarea fiscala pare una dintre propunerile principale ale acestui program, dar nu am gasit nicaieri motivul acestei propuneri. Scopul declarat pare a fi de a aduce deciziile cat mai aproape de alegatori, dar nu vad raportul dintre costuri si beneficii. Daca aceasta este propunerea principala, as vrea sa vad un plan clar de descentralizare: ce decizii raman la nivel national, ce se decide la nivel judetean/local si de ce.  Momentan, singurul motiv pare a fi dorinta POL ca Ardealul sa fie mai bine reprezentat in deciziile importante luate la Bucuresti. Daca acesta este scopul lor, cred ca exista metode mai eficiente decat o descentralizare facuta pe branci. O astfel de reforma ar avea efecte extrem de puternice asupra modului de functionare a statului roman, deci trebuie sa aiba ceva research in spate. Intrucat nu-mi sunt nici mie clare avantajele si dezavantajele, am indentificat cateva surse la care vreau sa ma uit: Banca Mondiala, Warwick, FAO, si Columbia University. Despre asta, intr-un post viitor (poate).
  4. Are foarte putine propuneri clare legate de economie. Am observat masuri administrative (digitalizarea birocratiei, descentralizarea, votul electronic), dar foarte putine masuri economice. Dat fiind ca POL se pozitioneaza pentru electoratul din Ardeal, as fi vrut sa vad cateva masuri de incurajare a dezvoltarii industriilor din zona (de exemplu, IT), pozitia despre investitiile din infrastructura sau din agricultura. Am gasit un singur rand despre "economia de piata functionala", care nu mi s-a parut informativ: se cere eliminarea interventiei directe "a Statului ca jucator de piata". Nu am inteles daca se refera la privatizari sau la dereglementari si nici daca e vorba de toate sectoarele economiei.
  5. Propune investitii masive in educatie. Sunt complet de acord ca e ridicol ca in Romania secolului 21 sa avem scoli cu WC-ul in curte si cu tavane care stau sa cada. Nu inteleg cum se leaga aceasta propunere de cea cu descentralizarea: vor plati primariile sau prefecturile pentru renovarea scolilor? Va fi un proiect national, platit de la bugetul central? Se va apela la proiecte UE? Recunosc ca nu ma pricep la politici educationale, dar parca lipseste si vreo masura sau vreo parere despre programa scolara.
  6. "Strategia de incluziune sociala si eradicarea saraciei" este declarata "prioritatea 0", dar nu apare decat in a doua jumatate a programului si nu e insotita de detalii. Desi ideea suna foarte bine, n-am inteles despre ce e vorba: despre programul guvernului actual, sau despre o strategie proprie?  Care sunt masurile prioritizate?
  7. Mi se par de bun augur propunerile de crestere a transparentei sistemului public si importanta data drepturilor minoritatilor.
  8. Lipseste pozitia despre justitie. In contextul luptei dintre politicienii corupti si institutiile statului, as fi vrut macar o fraza prin care POL sa-si exprime parerea legata de masurile anti-coruptie.


P.S: Propunerea cu descentralizarea mi-a starnit interesul. S-a scris foarte mult despre acest subiect si sper sa apuc sa citesc cat mai mult despre asta. For those interested, here you go:
http://www.ingentaconnect.com/content/aea/jep/2002/00000016/00000004/art00009
http://www.jstor.org/stable/4132742?seq=1#page_scan_tab_contents
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272707000266
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272708001291
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272700001584
Switzerland:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047272706001654
China:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304387804001191
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304387807000454


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Hey! I'm Alex, I'm a researcher in economics and I'm passionate about public policy, civic hacking and sci-fi. 
    ​
    Sunt Alexandra, sunt cercetator in economie si sunt pasionata de politici publice, civic hacking si literatura SF. 

    Archives

    May 2017
    February 2017
    January 2017
    October 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

  • Home
  • CV
  • Research
  • Blog
  • Fun
  • Data
  • Contact
  • Util