Am citit si eu programul USR. Sustin oricand un astfel de demers, in care partidele politice incearca sa exprime strategia pe termen mediu/lung a partidului lor. In teorie, prin asumarea unui program, partidele devin un pic mai previzibile, intrucat pot fi luate la rost daca sustin lucruri neconforme cu planul propus.
Cu toate acestea, nu pot sa spun ca am fost impresionata de acest program. Cateva observatii:
Cu toate acestea, nu pot sa spun ca am fost impresionata de acest program. Cateva observatii:
- Este prost comunicat si foarte user-unfriendly. E scris dezlanat, cu multe cuvinte si destul de putine idei. Daca USR vrea sa comunice eficient planurile sale, ar trebui sa aiba o lista clara de maxim 5 propuneri de mare impact pe care vor sa le implementeze. Restul programului ar broda pe marginea acestor propuneri si ar adauga si domenii de interes mai scazut.
- Vor sa sustina antreprenoriatul prin educatie antreprenoriala si lobby prin intermediul camerelor de comert. Aceeasta e o initiativa laudabila, dar ma indoiesc ca este masura cea mai efectiva de incurajare a antreprenoriatului. Predictibilitatea legislativa, accesul la capital, birocratia prietenoasa sunt factori mult mai importanti decat “educatia antreprenoriala”.
- Reindustrializare prin orientarea catre sectorul IT. Foarte bine, dar cum? Nu am vazut nici o masura concreta: mai multe fonduri in educatie&cercetare, scaderea taxelor in domeniu, proiecte speciale ale statului, lobbying, garantii de finantare?
- Ajutarea micilor fermieri printr-un sistem de microcredit. Aceasta masura este buna pe termen mediu, dar cam atat. Ea incurajeaza un sistem de agricultura de subzistenta, neperformant, care tine o mare parte din societatea romaneasca intr-o saracie perpetua. Conform Bancii Mondiale, in Romania 25% din forta de munca lucreaza in agricultura. Comparati asta cu Polonia (11%), Olanda (2%), Franta (3%), Spania (2%) si veti vedea ca aceasta cifra nu e sustenabila. Pentru a crea cu adevarat valoare, agricultura romaneasca are nevoie de mecanizare, automatizare si investitii in stocare (ce-i drept, si cei de la USR sunt de acord cu asta). Aceasta modernizare se va intampla pana la urma, iar cand se intampla, fermierii isi vor pierde slujbele. Avem nevoie de un plan de educare si reprofesionalizare a acestor fermieri, nu numai de peticeli pe termen scurt.
- Un prieten de-al meu observa ca programul sustine o Europa puternica, dar un paragraf mai jos zice ca sustine o Romania"care se comportă ca un membru cu drepturi depline și este capabilă să-și formuleze și să-și urmărească interesele naționale, nu doar să se alinieze poziției europene”. Ma bucura sa vad dimensiunea pro-europeana a USR, dar ma ingrijoreaza aceasta portita de scapare.
- Lipsa unor masuri clare legate de inegalitatea in crestere din Romania si sistemul de asigurari sociale, dupa cum bine remarca Dan Tapalaga. Inteleg ca USR incearca prin acest program sa atraga electoratul de dreapta prin crearea unui stat mai eficient. Desigur, statul roman este atat de risipitor la ora actuala, incat inca este fezabil din pdv politic sa vorbesti de “trickle down economics”. Sper sa vad aceasta dimensiune sociala cat mai curand in discursul USR, pentru ca saracia inca este endemica in Romania.